Brez možnosti za elektromagnetne motnje

Brez možnosti za elektromagnetne motnje

V pametni tovarni se na zelo majhnem prostoru prenaša visoka električna moč in vse več podatkov. To veča nevarnost elektromagnetnih motenj – tukaj lahko tudi slabo zaščiten konektor paralizira celotno proizvodnjo. Zato ni čudno, da se trg elektromagnetno združljivih rešitev povečuje – trenutno globalno za sedem odstotkov na leto. Optimalna elektromagnetna združljivost (EMC) zahteva dobro razumevanje sistema in izbiro pravih komponent. Uporabniki oboje dobijo pri LAPP.

 

Kako deluje EMC?

Elektromagnetne motnje vedno izvirajo iz vira motenj. To je lahko del opreme, ki prenaša velik tok, na primer frekvenčno krmiljen motor ali kabel, ki je v nasprotju z okvarjenim delom opreme, tako imenovanim ponorom motenj. To je lahko na primer senzor ali podatkovna linija.

Vmesni vezni mehanizem povzroča motnje. Tu razlikujemo štiri različne vrste povezav:

Galvanska vezava: Vir in prejemnik motenj sta medsebojno povezana, na primer s skupnim ozemljitvenim vodnikom. Interferenčni tok prek skupnega ozemljitvenega vodnika povzroča elektromagnetne motnje.

Kapacitivna vezava: vir in prejemnik motenj sta blizu drug drugemu, vendar med seboj nista fizično povezana. Pri kapacitivni vezavi povzroča elektromagnetne motnje (EMI) električno polje.

Induktivna vezava: Pri induktivni vezavi sta vir in ponor motenj blizu drug drugega, vendar nista povezana drug z drugim. Motnjo tukaj povzroča magnetno polje.

Radiacijska vezava: Običajno se pojavi, ko sta vir in prejemnik motenj daleč narazen in vodniki delujejo kot antene in povzročajo motnje z elektromagnetnim sevanjem.

V praksi gre običajno za mešanico teh 4 mehanizmov, ki jih je potrebno odpraviti, na primer z uporabo opletenih kablov.

 

 Bela knjiga EMC

V tem dokumentu LAPP strokovnjaki odgovarjajo na najpomembnejša vprašanja na temo EMC:

Kako nastanejo elektromagnetne motnje in kje so ključne točke?
Kako se lahko zaščitite pred EM motnjami?
Kateri kabli in konektorji so primerni za to?
Kaj je treba upoštevati pri inštalaciji?
Kakšne so prednosti tehnologije zeroCM®?
Kako LAPP podpira svoje stranke pri optimizaciji EMC?

BELA KNJIGA

 

Kaj je EMC direktiva?

V EMC direktivi 2014/30/EU, oddelek 3, je elektromagnetna združljivost definirana kot:

"[...] sposobnost dela opreme, da zadovoljivo deluje v svojem elektromagnetnem okolju brez povzročanja elektromagnetnih motenj, ki bi bile nesprejemljive za drugo opremo v tem okolju."

V skladu s to definicijo ima EMC dva glavna vidika:

Oprema ne sme povzročati elektromagnetnih motenj.
Oprema ne sme biti elektromagnetno motena iz svoje okolice.

Za EMC skladno zasnovo vaše podatkovne komunikacije priporočamo EMC Direktivo PNO.

 

Kako zagotoviti dobro EMC zaščito?

1. Napajalni in krmilni kabli

Kabli za prenos energije lahko imajo različne vrste zaščite pred elektromagnetnim sevanjem:

  • Pocinkan bakren oplet med vodniki in plaščem. Pokritost in kot opleta vplivata na učinkovitost zaščite. Primer: ÖLFLEX® SERVO 719 CY.
  • Ovijanje z bakrenimi žicami. Uporabno posebej pri torzijskem gibanju kablov v robotiki. Primer: ÖLFLEX® ROBOT 900 DP.
  • Aluminijasta plastična folija, ovita okoli posameznih ali vseh vodnikov. Pogosto se uporablja v kombinaciji z bakrenim opletom.

2. Podatkovni kabli

Običajno imajo EMC zaščito. Po navadi so vodniki napeljani kot sukane parice, kar odstrani učinke polja v posameznih paricah. Pogosto imajo ob tem ti kabli ob vodnikih tudi ovoj iz folije in dodatno pleten oplet. Za izbiro prave rešitve se obrnite na naše strokovnjake.

3. Konektorji

Konektorji EPIC® EMC zagotavljajo 360-stopinjsko in na tresljaje odporno zaščitno EMC povezavo. Kabelske uvodnice iz serije SKINTOP® BRUSH zagotavljajo enostavno namestitev in maksimalno elektromagnetno združljivost.

4. Kabelske uvodnice

Prednost LAPP konektorskih sistemov je, da se pri uporabljajo vse vrste zgoraj omenjenih konceptov zaščitne povezave. Zelo pogosto so EMC kabelske uvodnice že vgrajene v konektor ter ponujajo možnost priključitve zaščitne cevi in ​​omogočajo stik opleta kabla z delovnim ali ozemljitvenim kontaktom konektorskega sistema. Pravokotni konektorji imajo integrirano kabelsko uvodnico SKINTOP® MS-M BRUSH. EPIC® ULTRA H-A3 in EPIC® ULTRA H-B6-24 sta zato enostavna za sestavo in zasnovana za velik razpon priključevanja opletenih kablov. Če pa potrebujete zasnovo, ki prihrani prostor, na primer za uporabo v servo pogonih, senzorjih in aktuatorjih, priporočamo okrogle konektorje POWER ali SIGNAL podjetja LAPP. Ti so opremljeni s posebej prilagojeno EMC kabelsko uvodnico za servo in podatkovne linije.

 5. Dodatki in pribor

Visokokakovostne komponente za industrijsko komunikacijo, kot so patch kabli in stikala, iz enega vira.  LAPP ponuja tudi storitev preverjanja stanja vašega omrežja, pri čemer je posebna pozornost namenjena elektromagnetni združljivosti.

6. Ozemljitev

Dobra ozemljitev je bistvena za EMC, sicer oplet nima učinka. Podatkovne povezave morajo vedno biti ozemljene na obeh koncih.

7. Inštalacija

Med inštalacijo je pomembno zagotoviti, da oplet vedno pokriva celotno površino in je nameščen povsod v ohišju – na obeh koncih kabla. Sistem Fast Connect preprečuje napake pri montaži in prihrani čas.

Z ÖLFLEX® CONNECT je še lažje: tukaj so vsi kabli vnaprej konfekcionirani in imajo pravo dolžino, vse kar morate storiti je, da jih priključite.

 

Mejnik za EMC: tehnologija zeroCM® podjetja LAPP

ZeroCM® tehnologija podjetja LAPP ključno prispeva k izboljšani elektromagnetni združljivosti v strojih in sistemih. Nova in patentirana zasnova kabla s konstrukcijo snopa nizke kapacitivnosti z nasprotno zaščitno ozemljitvijo dosega stoodstotno električno simetrijo in izboljša elektromagnetno združljivost. Prvi izdelek je ÖLFLEX® SERVO zeroCM.

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošljite nam E-mail ali pa nas pokličite na +386 2 42 13 550