Enotni laboratorijski pogoji za zagotovitev najvišje kakovosti

Enotni laboratorijski pogoji za zagotovitev najvišje kakovosti

Stranke od globalno prisotnih podjetij pričakujejo izpolnjevanje enotnih standardov kakovosti po vsem svetu. Zagotavljanje teh standardov je zato obvezno na visoki ravni. "Preizkušeno v laboratorijskih pogojih" zveni dobro - a to pomeni tudi poznavanje in kompenzacijo vplivov okolja. To je edini način za zagotovitev veljavnih rezultatov.

Dobavitelj na primer težko razume pritožbo; “Ampak komponento smo preizkusili v testnem laboratoriju in vse je bilo v redu!” Navsezadnje je dobavitelju v ponos, da je vzpostavil prefinjen sistem zagotavljanja kakovosti v svoji proizvodnji v Indiji. A nato se izkaže: test natezne trdnosti je neveljaven – iz preprostega razloga, laboratorijski delavec, ki je bil tisti dan v službi, ni prenesel pihanja klimatske naprave in jo je izklopil. Posledično se je test izvedel pri 31 °C in 70 % relativni vlažnosti namesto predpisanih 23 °C in 50 % vlažnosti, kar je pripeljalo do popolnoma napačnih rezultatov testa.

Med najpogostejšimi razlogi za napačne rezultate laboratorijskih preiskav so nejasne okoljski pogoji, predvsem zaradi temperaturnih razlik ali različnih stopenj vlažnosti. Za nadzor teh spremenljivk, standardi (npr. DIN EN ISO 291) opredeljujejo »normalno klimo«, ki predpisuje določeno temperaturo in vlažnost. Smernica VDI/VDE 2627 določa tudi največje dovoljeno mejno odstopanje za temperaturo. Vendar pa je, celovita klimatizacija prostora, vključno z nadzorom temperature in vlažnosti, zapletena in draga.

A stroški so še višji, ko se proizvodnja nenadoma ustavi, ker se kabel naenkrat začne topiti in nihče ne ve zakaj. To se je zgodilo tudi s tajskim podjetjem. V nekaj tednih se je tamkajšnji kabel spremenil v lepljivo maso in postal neuporaben. Nemudoma se je bilo potrebno intenzivno lotiti odpravljanja težav. Ker ima laboratorije po vsem svetu – v Nemčiji, Italiji, Franciji, ZDA, Južni Koreji, Singapurju in Indiji, lahko LAPP v takih primerih hitro pomaga in se odzove na zahtevna povpraševanja ter najde rešitve – tudi za zahtevane pogoje enotne »normalne klime«. Rezultat: kabel je bil v proizvodnji izpostavljen določenim kemikalijam, za katere ni bil certificiran in posledično je prišlo do poškodbe. Zahvaljujoč temu testu je bil najden in dostavljen pravi kabel za proizvodno okolje tajske stranke. »Za nas v LAPP je vredno finančnega in časovnega vložka, ker je to edini način, da smo lahko po vsem svetu prepričani, da so naši rezultati testiranja in s tem naši izdelki najvišje kakovosti. Tako lahko strankam priporočimo prave kable za njihove zahteve. ,« pravi Jens Kärcher, Global Coordination Manager Laboratories pri LAPP.

 

Majhno odstopanje, velik učinek

Obseg vpliva okoljskih pogojev je odvisen od vrste testa in uporabljenih materialov. Zlasti testiranje materiala ali meritve dimenzij razkrivajo velika odstopanja. Eden izmed razlogov je na primer, da je veliko materialov "higroskopskih", kar pomeni, da absorbirajo vlago iz okolja in s tem spremenijo svoje fizikalne lastnosti. Drug je, na primer, ker se nekatere snovi pri višjih temperaturah razširijo in pri nižjih skrčijo. Že majhna nihanja lahko močno vplivajo na lastnosti materiala, kot so krhkost, duktilnost, natezna trdnost ali električna prevodnost.

Celo pri nizkih tolerančnih območjih so lahko lastnosti tako občutljive na temperaturo, da sprememba za samo 2 °C pokvari rezultat preskusa popuščanja. Na primer z visoko polnjeno, negorljivo plastiko, ki mora imeti natezno trdnost najmanj 25 N/mm².

 

Akreditiran preskusni laboratorij v Stuttgartu


Naloga Jensa Kärcherja je torej zagotoviti vzdrževanje enotnih okolijskih pogojev v vseh testnih laboratorijih LAPP po svetu – v okviru standardnih specifikacij in kjer je potrebno, tudi izven: »Osredotočeni smo na najvišjo kakovost naših komponent in storitev. Nudimo vrhunsko logistiko in mednarodno podporo, zato je logično, da gremo korak dlje tudi z našimi testnimi laboratoriji.«


Da bi to dosegli, LAPP investira v najsodobnejše tehnologije in uveljavljene postopke, da bi zagotovili maksimalno standardizirane testne pogoje in s tem primerljive rezultate testov. Na sedežu v ​​Stuttgartu LAPP trenutno pridobiva akreditacijo za testni laboratorij skladen z DIN EN ISO/IEC 17025, globalno veljavnem standardu za akreditacijo laboratorijev za testiranje in kalibracijo s splošnimi zahtevami glede usposobljenosti, nepristranskosti in metodologije.


Zakaj? Zaupanje je dobro, nadzor je boljši, nadzor v primerljivih pogojih je najboljši.

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošljite nam E-mail ali pa nas pokličite na +386 2 42 13 550